вторник, 17 април 2018 г.

Успешно земеделие - броят от 17. 04. 2018
В броя: БАСФ - Галин Ганчев от семинар за лозари и овощари в Бургас - Делан Про и Серкадис, фермери от Североизточна България за технологията Капрено на Байер КропСайанс, Открит ден на Синджента в Оранжерии - Петрич - Пенчо Паунов за новите хибриди оранжерийна краставица на Синджента, Бомбър, Сиелекс - новият топ фунгицид на ДюПон Растителна защита - производствен опит в с. Сенокос, обл. Добрич, интервю с Владимир Аврамов - търговски представител на ДюПон за Североизточна България, Таня Петкова - Управител на Рапул България за хибридите царевица и слънчоглед на SAATEN UNION, Импакт и Гранстар Супер - ефективно решение за пролетното третиране в житни от FMC, Тимак Агро - интервю с Йордан Златев от семинар за зеленчукопроизводители в Пазарджик.

БАБХ извърши над 3 хиляди проверки около Великден


Във връзка с официалния празник Великден и планираните засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси на традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на цехове за боя за яйца Българската агенция по безопасност на храните провери 3071 обекта.
Издадени са 98 предписания и са съставени 22 акта за установяване на административни нарушения.
Насочени за унищожаване са 256 килограма храни от животински произход, сред които месни разфасовки,  месни продукти без етикет, пушена риба и замразени пилета с изтекъл срок на годност, а също и 6 кг храни от неживотински произход /сухи пасти, орехи и нетрайни сладкарски изделия. Унищожени са и 270 яйца без маркировка и търговски документи.

На 20.04.2018 в Аграрен университет – Пловдив ще се проведе първия по рода си Национален форум на младите фермери


На 20.04.2018 (петък ) в Аграрен университет – Пловдив ще се проведе първия по рода си Национален форум на младите фермери.  Събитието е съвместна инициатива на Аграрен университет Пловдив, Министерство на земеделието, храните и горите, EPP - European People's Party , Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ)  и Асоциацията на земеделски производители в България (АЗПБ) под мотото “Предай нататък”. 
Националният форум се провежда с цел да подчертае значението и ключовата роля на обновяването на поколенията и привличането на повече млади хора за развитието на устойчив земеделски сектор в България. С форума ще бъде стартиран дебат относно предизвикателствата пред младите земеделски производители в контекста на бъдещата рамка на ОСП.
На събитието ще се проведе и церемонията по награждаването на победителя в „Национален конкурс за млади фермери 2018“.
Програма и регистрация за събитието тук:   http://http://urutchev.eu/bg/registration

Работна среща между ръководствата на БАБХ и Българския ветеринарен съюз


В края на миналата седмица се проведе среща между изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, експерти от дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите и новоизбраното ръководство на Българския ветеринарен съюз (БВС).
Срещата се проведе в Централно управление на БАБХ. Д-р Трифон Цветков представи позицията и ресора на всеки участник в срещата от страна на БВС. Представени бяха и представителите на ЗХОЖКФ.
Обсъдиха се основните проблеми пред професията. Най-важният направен извод бе, че е необходимо да се работи основно по линия на комуникацията с цел по-лесно и по-бързо изясняване на позициите и гарантиране на атмосфера на прозрачност и предвидимост, тъй като основната цел е обща – издигане статута на професията сред обществото. Засегна се и нуждата от изразяване на позиция и от двете страни по проблеми, касаещи ветеринарната професия.
Срещата завърши с договорката за лесна комуникация между БВС и БАБХ. Част от плана е регулярно да се организират срещи, на които да се обсъждат конкретни казуси от съвместната дейност, както и важни за обществеността проблеми.