понеделник, 2 април 2018 г.

ДФ „Земеделие” преведе 105 млн. лева по Схемата за преразпределително плащане


ДФ „Земеделие” изплати близо 105 млн. лева по Схемата за преразпределително плащане (СПП). Субсидиите са преведени на повече от 57 хил. земеделски стопани, подали заявление за подпомагане за 2017. Изчисленията са извършени на базата на разрешени случаи на площи декларирани от повече от един стопанин, както и на база актуализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“. Нивото на подпомагане по схемата е в размер на 139,72 лева на хектар. Ставката е определена със Заповед РД 09-280 от 29.03.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.
   Схемата за преразпределително плащане представлява по-високо подпомагане за първите 30 хектара, които отговарят на условията по Схемата за единно подпомагане на площ (СЕПП).

БАТА АГРО 2018 Ви очаква през май
Тазгодишното издание ще е най-голямото досега

Коневъди искат обвързана подкрепа за отглеждане на животните
В момента се получава финансова подкрепа за пасища, а не за животни

Зърнопроизводителите няма да бъдат третирани като търговци в закона за контрол над горивата


Успяхме да постигнем съгласие за промени в законопроекта за контрол  над горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец на горива. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среща при премиера Бойко Борисов със зърнопроизводители.


„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви Порожанов. Първоначалните текстове в законопроекта създаваха предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест.


Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделския министър за разрешаването на проблема. Той заяви, че се отменя предвиденият за 3 април  протест на зърнопроизводителите.

http://www.mzh.government.bg/

БАСФ - Технологии за успешното земеделиеИнтервю с Ваня Горчева от Семинар за фермери в Пловдив. Иновации и проверени решения за борбата с плевелите и болестите в основните култури - пакетни предложения 2018.
Фунгицид в житни от ново поколение - Приаксор. Пулсар Плюс - технология за новата селекция в слънчоглед. Пиктор, Систива, Дерби Супер, Капало и др.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Румен Порожанов ще се срещнат днес с представители на зърнопроизводителите


Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещнат днес с представители на зърнопроизводителите.
Срещата е от 10 ч. в Министерския съвет. След нея са предвидени изявления.

Влизането в сградата на МС ще става от 10 ч. при представяне на лична и журналистическа карта.