сряда, 28 март 2018 г.

Ако не ни чуят, закарваме земеделски машини по бензиностанциите
Земеделските организации са категорични, че няма да се примирят за приемането на закона за горивата в настоящия му вид

Умни политики в земеделието – имат думата учените
Разговор с доц. дсн Веселин Кутев, преподавател в Лесотехническия университет

Демонстрация на правене на сметана и масло с мляко 2
Демонстрация на правене на сметана и масло с мляко на малката семейна мандра Мантарови в село Паталеница

Демонстрация на правене на сметана и масло с мляко 1
Демонстрация на правене на сметана и масло с мляко на малката семейна мандра Мантарови в село Паталеница

Атрактивни промоции и нови лизингови схеми за закупуване на земеделска техника
И още: Защо да изберем култиватори българско производство

Нова генерация хибриди от ДюПон Пионер на изложението АГРА 2018 в Пловдив
Над 100 кг/дка повече добив при царевицата и слънчогледа

Успешно земеделие - броят от 27. 03. 2018
В броя: Новости в опазването на културите - интервюта на Ваня Горчева - технологии от БАСФ в житни, слънчоглед и царевица, иновацията Приаксор, Пакетни предложения 2018 - Семинар за фермери в Пловдив, Габор Равицки - Байер КропСайанс - поглед в бъдещето от Агра 2018, Йордан Златев - Тимак Агро България - семинар в Пазарджик за зеленчукопроизводители, Суммит Агро - интервю от Агра, Опазване на лозята - технологии от Синджента - Ампексио - нов фунгицид в лозята, отлична защита от обикновена мана, интервю с Андрей Илиев от семинар за лозари в Правец, Импакт и Гранступер - отлична защита от болести и плевели в житни от FMC.

България взе участие в среща на високо ниво по превенция на Африканска чума по свинете във Варшава


Заместник-министър Атанас Добрев взе участие в среща на високо ниво по превенция на Африканската чума по свинете, която се проведе във Варшава.
 
На срещата, инициирана от Полша, която е сред засегнатите в Европа, бяха представени всички държави-членки на ЕС, както и държави извън съюза, засегнати от заболяването – Беларус, Украйна, Русия.

Полският министър на земеделието и развитието на селските райони Кшищов Юргел информира участниците за взиманите мерки в страната за намаляване на нивата и огнищата на заболяването и недопускане на преминаването му към незасегнати територии. Информация за взетите мерки представиха всички засегнати от заболяването страни.

По време на форума, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който също бе участник в срещата, изрази специална благодарност към България, която председателства в момента Съвета на ЕС за заложените приоритети, свързани с устойчивото управление на здравето на животните. В тази връзка той информира участниците за проведения по-рано през март семинар в София на тема „Ролята на дивите животни в контекста на здравето на животните“ с негово участие и това на министър Порожанов. Еврокомисарят подчерта общата загриженост, която лесовъди, ловни и ветеринарни експерти са изразили по време на форума в София и за мерките, които се предприемат тук за превенция на заболяванията, в това число и на трансгранично предаващите се.Заместник-министър Атанас Добрев, от своя страна, информира своите колеги при разменените неформални срещи за старта на дейността в България на първия в Европа и втори в света регионален CIC Център за опазване здравето на дивеча. Той посочи, че усилията на този център, както и на настоящото ръководство на МЗХГ са насочени към обединение на усилията на ветеринарни лекари, ловци, местна и централна власт с бърз обмен на информация и координиране на общи действия за превенция и ефикасен контрол на заболяванията по дивеча. Той подчерта, че предвиждаме това да бъде част и от дневния ред на предстоящата през април неформална среща на високо равнище на генералните директори по горско стопанство в ЕС.

Участие от страна на България взе и заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Тодорка Янковска.